Doorgaan naar hoofdcontent

Jaarafrekening Vattenfall

Er was alweer een jaar voorbij en we kregen onze jaarafrekening van Vattenfall. Het was weer een fijne. Dit jaar kregen we €683,- terug! Meer dan we verwacht hadden en we werden er dan ook blij van. 

Tevreden ook, blijkbaar helpt bezuinigen op elektra en vooral gas nog steeds. 

Vorig jaar kregen we €662,- terug. 

Het advies maandbedrag is €40,-. Dat bedrag houden we niet aan, het maandbedrag staat op €86,-*

Zo sparen we dus automatisch al €40,- per maand. Plus een scheut zuinigheid in combinatie met zonnepanelen levert een mooi bedrag op na een jaar! 

We hebben het bedrag in tweeën gehakt: deel naar spaarrekening voor aflossen van de hypotheek, deel naar de gewone spaar. Mochten we eind van het jaar teveel spaargeld hebben lossen we dat alsnog wel af. 

Het saldo van de spaarrekening voor de hypotheek staat nu trouwens op €1400,- Een prima bedrag voor een jaar waarin sparen om af te lossen op een wat lager potje staat. Al blijf ik proberen begin december een zo groot mogelijk bedrag om af te lossen te hebben!

*€86,- is best een gek bedrag. Vorig jaar was het advies maandbedrag €46,-. Daar heb ik €40,- opgedaan en zodoende komen we aan dit maandelijkse bedrag.

Reacties

 1. Meer door minder8 april 2021 om 16:55

  Hou er wel rekening mee dat een energiemaatschapij failliet kan gaan en je dat extra geld dan gewoon kwijt bent. Waarschijnlijk kan je die 40 euro per maand dus beter gelijk naar je saarrekening doorsluizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Serieus nog nooit bij stil gestaan! Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Wauw, hoe wonen jullie dat dat kan 46 euro!?
  of ligt dat echt aan de zonnepanelen? heel nieuwsgierig wat het maandbedrag was dan voor de zonnepanelen. Wij betalen veel meer, ookal is het aldus vattenfal minder dan de gemiddelde woning als de onze en ook gezien het aantal inwoners.
  Benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We wonen in een hoekhuis met een grondoppervlak van ongeveer 110m2. Inhoud 400M3. Grote ramen aan voor-, zij-, en achterkant. Overal HR++ glas en rolluiken. Bij meeste ramen ook dikke gordijnen hangen.
   Het ligt denk ik vooral aan het gebruik van weinig gas. Het is nu 17,5 graad in huis. Verwarming staat overdag uit. Gaat wel automatisch elke ochtend en rond avondetenstijd.
   We douchen/badderen 3x per week. Wees gerust, ik was me vaker. Onze kinderen gaan nu nog na elkaar in bad. Als ze gaan puberen weet ik dat dit zeker veranderen zal :D
   Al onze apparaten zijn energiezuinig. Ik ben zo'n gekkie die met op zonne-ernergie oplaadbare lampjes leurt zodra er een streepje zon is. Die lampjes gebruiken we in huis. We hebben de laatste jaren onszelf steeds meer aangeleerd om niet automatisch overal licht aan te doen. Dikkere kleding aan te trekken bij kou, goede sloffen kopen.

   Verwijderen
 3. Ik heb ook een heel laag maandbedrag en betaal liever iets bij dan dat ik terug krijg. Waarom ? hoor ik je vragen. Nou al dat geld dat mensen jaarlijks te veel betalen levert energiemaatschappijen voordeel op. Ach die paar honderd euro hoor ik je zeggen. Maar bij elkaar opgeteld is dat per energiebedrijf een behoorlijk bedrag en naar mijn mening verdienen die bedrijven al genoeg en gun ik ze niet dat ze aan mijn geld ook nog wat verdienen. Toen ik jaren geleden de beslissing nam om mijn maandbedrag te verlagen werd ik opgebeld door Essent met de vraag waarom , want het was toch prettig dat ik in een keer een flink bedrag terug kreeg, ik moest het zo zien Essent spaarde voor mij. Nou , zei ik dat doen jullie niet om mij te helpen , daar hebben jullie zelf voordeel bij en bovendien, kreeg je toen nog rente bij de banken en bij energiebedrijven krijg en kreeg je dat toen ook niet. Ik zet het verschil met wat is eerst betaalde en wat ik nu betaal aan voorschotten nu zelf op mijn spaarrekening en spaar op die manier hetzelfde bedrag met dat verschil dat ik nu zeker weet dat dat geld op mijn rekening staat en niet op rekening van bedrijven die met mijn geld winst maken en/of investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de reactie! Hier hadden we ook nog niet bij stilgestaan! Fraai hoe Essent jou belde. Zegt al genoeg!
   In overleg met de man gaan we het maandbedrag dan ook verlagen. Zo blijft het geld inderdaad van ons! Weer wat geleerd :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Week 4 met €95,-

  Laten we zeggen dat ik vast beter ben in andere dingen dan in leven met een budget van €95,- per week. Ik voel me ontzettend verwend en bevoorrecht dat ik nu alweer dit budget niet gehaald heb en wederom de mogelijkheid heb gehad het te overschrijden. Dus of ik al wat geleerd heb van deze €95,- per week challenge, jazeker! We verdienen geen topsalarissen, we hebben geen dikke spaarrekeningen, we hebben het wel heel goed!  Een gevoel van vrijheid heeft deze challenge me al opgeleverd :) Het budget is dus weer overschreden. Het koste niet eens veel moeite. We doen niet extreem ons best. Dit jaar zitten we vooral ook in de 'we moeten ook genieten en ontspannen blijven' modus. Balans tussen genieten en (heel) zuinig leven is soms lastig.  Getallen De cijfers van de afgelopen week...Uitgegeven: €149,93. €40,- was aan speelgoed voor de kat. Jawel. Speelgoed voor de kat...Ze klimt nogal graag in de gordijnen. Hoewel onze gordijnen al een jaar of 15 zijn, vinden we het toch niet heel

Duurzaamheid en bezuinigen

Vroeger, heel vroeger ;), begonnen wij met bezuinigen omdat er een deel inkomen wegviel. Ik was toen niet zo bezig met duurzaamheid en het milieu. Gaande weg leerde ik dat zuinig leven ook een heleboel voordelen oplevert voor een beter milieu. Wat een mooie bijkomstigheid! Inmiddels gaat het milieu me wel aan het hart. Maar zuinig leven en duurzaamheid zetten me soms voor lastige keuzes! Vlees Om te beginnen met vlees. Dat is niet duurzaam. We eten echt al stukken minder vlees dan toen we net samenwoonden, dat samenwonen doen we al zo`n dik 15 jaar. Toen vier jaar geleden ons inkomen daalde, ben ik veel minder vlees in de gerechten gaan doen.  Ik had zelf altijd al een drang om meer vegetarisch te eten, de man echter helemaal niet. Wat hij niet merkte, was dat ik kleinere hoeveelheden vlees ging toevoegen. Steeds wat minder. Er kwam geen commentaar. Missie geslaagd dus!  Stamppotten werden vegetarisch, ik deed er geen gehakt meer in. Of spekjes zoals bij boerenkool. Stamppotten kunnen

Week 5 met €95,-

Afgelopen week gaf ik €98,71 uit. Voor de verandering wel allemaal aan eten en drinken! Het is het beste totaal tot nu toe!  We leren toch weer steeds nieuwe bezuinigingstrucjes. Dat verwonderd me en maakt me tegelijkertijd ook blij. Er kan blijkbaar altijd iets nog minder!  Ik merk ook beter op dat ik elke week boodschappen koop waar ik langer mee doe dan 1 week. Dingen als toiletpapier, filterkoffie, 1,5 liter azijn of 500 ML ketjap. En vooral goede aanbiedingen, dingen met een korte T.H.T. die zo aantrekkelijk geprijsd zijn dat het toch interessant is om het die week te kopen, ook al overschrijd ik daarmee ons budget.  Ik ben een stuk meer uit de voorraad gaan eten. De diepvries blijkt een schatkist. Zelfs als-ie halfvol is, is er nog genoeg. Het is het gevoel van nooit genoeg hebben wat maakt dat een mens, of laat ik voor mezelf spreken, dat ik veel boodschappen haal. Teveel steeds wel. "Stel je voor dat we niets in huis hebben!" We hebben altijd wat in huis. Het komt ui