Doorgaan naar hoofdcontent

Water!

Na de jaarafrekening van gas en elektra kregen we laatst ook de jaarafrekening voor het water.

We moesten weer bijbetalen! Dat vond ik stom en raar. We hebben immers echt zuinig aan gedaan.

Dus ik ons verbruik opzoeken. Van april 2019 tot april 2020 verbruikten wij 88m2.  Van april 2020 tot april 2021 verbruikten we 87m2. We moesten echter nog €7,63 bijbetalen. Ons maandbedrag gaat met €1,- per maand omhoog.

Ik lig er niet wakker van en rijk worden we er ook niet van. Maar als je altijd goed oplet valt het toch een beetje tegen als je moet bijbetalen. Daarbij is het de vraag of zo goed opletten dan wel opweegt tegen de kosten. In dit geval waarschijnlijk niet. 

Milieu

Maar, dit zuinig aandoen, doen we inmiddels ook uit milieu overwegingen. Er is maar 1% van het water op aarde geschikt als drinkwater. Dat is echt weinig als je kijkt met hoeveel mensen we er gebruik van willen maken! 

De natuur kampt met steeds meer droogte, terwijl het vrij eenvoudig is daar op kleine schaal en heel budgetvriendelijk zelf iets tegen te doen. Plaats een regenton of, als het niets mag/kan kosten, zet bakken buiten, alles met een bodem en 4 wanden is eigenlijk al geschikt. 

Vang het water op, gebruik het voor de planten buiten en binenen, gebruik het voor het wassen van je auto of je fiets, of laat de kinderen er mee spelen. 

Wij vangen ook al het koude water op voordat het water van de douche warm wordt. Als de thermostaat uitstaat is dat al snel 3,5 liter. Gewoon in lege frisdrankflessen. Je waterkoker of een pan eronder houden kan ook. 

Het water van het afgieten van de aardappelen of groenten vang ik tegenwoordig ook op. Kan nog prima als afspoelwater voor de afwas. Als ik het niet gebruik om af te spoelen, laat ik het afkoelen en gooi ik het de tuin in. Niets mis mee volgens mij. 

Het is soms een gedoe, dat is geld besparen soms toch wel. Ik vind dit het wel waard. Het is een kleine moeite. Zo dragen wij ook iets bij aan een betere wereld. We zijn zo niet alleen zuinig op de centen, ook op de aarde. 


Reacties

 1. water wat ik gebruik om de aardappels of groenten te wassen vang ik op en gebruik ik voor de plantjes. we hebben in het keuken kastje een kleine boiler laten plaatsen voor de afwas enzo, scheelt heel veel doorloop water .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in de keuken ook een kleine boiler! Dat scheelt zeker!

   Verwijderen
 2. Ik vang al mijn douche water op door tijdens het douchen in een grote bak te staan. Mijn toilet staat pal naast de douche en ik gebruik het opgevangen water om mijn toilet mee door te spoelen. Inderdaad is zuinig omgaan met grondstoffen en water niet alleen iets wat ik uit financieel oogpunt doe, maar ook om niet te verspillen wat nog gebruikt kan worden. En ik gebruik mijn kook en spoelwater van aardappelen en groentes ook voor mijn plantjes. Tevens ben ik ben aan het sparen voor een regenton om dat water te kunnen gebruiken tijdens droge periodes voor de tuin. Voor het zover is gebruik in gieters en een paar emmers om regenwater voor dat doel op te vangen op het plaatsje achter mijn huis. Rijk zal ik er niet van worden zeker omdat ik eerst weer wat moet investeren om die regenton te kopen, maar hergebruik van zowel spullen als water vind ik ook zonder financieel voordeel de moeite waar.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Water is belachelijk goedkoop.
  De eerste levensbehoefte waar veel voor gedaan wordt om het drinkbaar te kijgen.
  Het is een schijntje wat je hier voor betaald.
  In vele landen is dat niet het geval, moet je elke dag flessen kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut waar! Ik vind het ook niet te duur, is meer de sport om overal op te bezuinigen/zuinig mee om te gaan.

   Verwijderen
 4. Water is nog belachelijk goedkoop. Reken er maar op dat het de komende jaren duurder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet haast wel inderdaad!

   Verwijderen
  2. Energie is op zich ook niet zo duur, want als ik mijn nota bekijk betaal ik in verhouding belachelijk veel voor bijkomende kosten en niet voor mijn verbruik. Zou me niet verbazen als dat in de toekomst ook voor water gaat gelden.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Week 4 met €95,-

  Laten we zeggen dat ik vast beter ben in andere dingen dan in leven met een budget van €95,- per week. Ik voel me ontzettend verwend en bevoorrecht dat ik nu alweer dit budget niet gehaald heb en wederom de mogelijkheid heb gehad het te overschrijden. Dus of ik al wat geleerd heb van deze €95,- per week challenge, jazeker! We verdienen geen topsalarissen, we hebben geen dikke spaarrekeningen, we hebben het wel heel goed!  Een gevoel van vrijheid heeft deze challenge me al opgeleverd :) Het budget is dus weer overschreden. Het koste niet eens veel moeite. We doen niet extreem ons best. Dit jaar zitten we vooral ook in de 'we moeten ook genieten en ontspannen blijven' modus. Balans tussen genieten en (heel) zuinig leven is soms lastig.  Getallen De cijfers van de afgelopen week...Uitgegeven: €149,93. €40,- was aan speelgoed voor de kat. Jawel. Speelgoed voor de kat...Ze klimt nogal graag in de gordijnen. Hoewel onze gordijnen al een jaar of 15 zijn, vinden we het toch niet heel

Duurzaamheid en bezuinigen

Vroeger, heel vroeger ;), begonnen wij met bezuinigen omdat er een deel inkomen wegviel. Ik was toen niet zo bezig met duurzaamheid en het milieu. Gaande weg leerde ik dat zuinig leven ook een heleboel voordelen oplevert voor een beter milieu. Wat een mooie bijkomstigheid! Inmiddels gaat het milieu me wel aan het hart. Maar zuinig leven en duurzaamheid zetten me soms voor lastige keuzes! Vlees Om te beginnen met vlees. Dat is niet duurzaam. We eten echt al stukken minder vlees dan toen we net samenwoonden, dat samenwonen doen we al zo`n dik 15 jaar. Toen vier jaar geleden ons inkomen daalde, ben ik veel minder vlees in de gerechten gaan doen.  Ik had zelf altijd al een drang om meer vegetarisch te eten, de man echter helemaal niet. Wat hij niet merkte, was dat ik kleinere hoeveelheden vlees ging toevoegen. Steeds wat minder. Er kwam geen commentaar. Missie geslaagd dus!  Stamppotten werden vegetarisch, ik deed er geen gehakt meer in. Of spekjes zoals bij boerenkool. Stamppotten kunnen

Waar doen wij het van?

Een blog over onze inkomsten! Ik vind dus dat man en ik niet rijk zijn. Onze salarissen zijn niet bijzonder hoog. Meer dan het minimum dat zeker, maar niet echt heel hoog. Lees en oordeel zelf. Voor de een zal dit heel laag zijn, voor de ander normaal en voor weer een ander heel hoog.  Onze salarissen Mijn salaris per maand is gemiddeld €800,- Het salaris van mijn man is gemiddeld €1920,- Ik werk eens in de twee weken wat extra uren. Man heeft een week per maand storingsdienst en soms wat overuren. Daarom zijn het gemiddelden.  Onze salarissen samen maken dat er zo'n €2720,- per maand aan loon binnen komt.  We krijgen ook nog €246,- hypotheekrente aftrek en €44,- inkomensafhankelijke combinatiekorting.  Kindgebonden budget krijgen we ook, dat is €185,-.  In totaal komt er elke maand(gemiddeld dus) bij op onze bankrekening: €3195,-  Kanttekening is, dat wij het niet voelen dat er zoveel binnenkomt. De bedragen worden tussen de 15e en de 27e van elke maand op onze rekening gestor